Team Ontwikkeling en Coaching

Er is een nieuw team in je organisatie. Of het loopt niet lekker in een team of tussen teams. Of jullie vinden het lastig om als team verbinding te houden of creëren nu er structureel meer op afstand gewerkt wordt.

De gevolgen zijn dat het vertrouwen daalt, de onveiligheid in het team toeneemt en het gezamenlijke teamdoel minder gevoeld en gedragen wordt. Met team coaching kun je vertrouwen en veiligheid herstellen, ruimte creëren voor opbouwende discussie en de neuzen weer gezamenlijk richting de teamdoelen zetten.

Zodat het team sterker en effectiever wordt, met een betere sfeer en meer ontspanning in de samenwerking, zowel binnen als buiten het team.

Het proces:

E
Ik start met een intake met de opdrachtgever.
E
Daarna houd ik individuele intakes met teamleden, team leider en eventuele andere essentiële spelers in ‘het systeem’.
E
De stappen erna worden bepaald aan de hand van wat er uit de intakes komt. Vaak is dit een reeks van gezamenlijke sessies.
E
Indien gewenst en van toepassing kan dit worden gecombineerd met individuele coaching en leiderschapsontwikkeling.

Wat levert team coaching op?

E
Inzicht in het team, jezelf in het team, de andere leden in het team, de doelen en de rol van het team in de organisatie en daarbuiten.
E
Vergroot vertrouwen, verbeterde samenwerking en een sterkere focus op de doelstellingen van het team.
E
Meer onstpanning en plezier binnen en buiten het team. Met positieve gevolgen voor de hele organisatie.

Bel of mail voor een vrijblijvende kennismaking

Binnen organisatie is het van groot belang om goede prestaties te behalen. Een van de manieren waarop dit gerealiseerd kan worden, is door middel van team coaching. Team coaching gaat over het ondersteunen en begeleiden van teams om betere resultaten te behalen. Hierbij is het vergroten van het zelfsturend leervermogen en de teamzelfstandigheid van groot belang.

Zelfsturend leervermogen is een vaardigheid die in elke organisatie van toegevoegde waarde is. Het verwijst naar het vermogen van een team om zichzelf te ontwikkelen, nieuwe vaardigheden aan te leren en zich aan te passen aan veranderingen in de omgeving. Een organisatie kan dit stimuleren door een cultuur van continu leren en reflectie te creëren. Dit houdt in dat iedereen openstaat voor feedback en bereid is om te experimenteren en fouten te maken. De organisatie kan hierbij ondersteunen door het organiseren van trainingen, het beschikbaar stellen van middelen en het creëren van een veilige omgeving waarin fouten gezien worden als leermomenten en niet als strafbaar feit.

Teamzelfstandigheid gaat over het vermogen van een team om zelfstandig te werken en beslissingen te nemen. Dit vereist dat elk teamlid verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen rol en bijdraagt aan het gemeenschappelijke doel. Het vereist ook een open en transparante communicatie binnen het team, waarin iedereen zich gehoord voelt en ideeën kunnen worden uitgewisseld zonder angst voor afwijzing of oordeel. De organisatie kan dit bevorderen door duidelijke doelen te stellen en de juiste middelen en informatie te verstrekken, zodat het team de nodige beslissingen kan nemen.

Om deze aspecten van team coaching te ontwikkelen, is het belangrijk dat de organisatie een holistische kijk heeft op het team en de individuele leden. Dit betekent niet alleen kijken naar de prestaties en de productiviteit, maar ook oog hebben voor de persoonlijke ontwikkeling en het welzijn van elk teamlid. Dit kan worden bereikt door regelmatig individuele gesprekken te houden en te vragen naar feedback en suggesties voor verbetering.

Door middel van team coaching kan een organisatie bijdragen aan de ontwikkeling van een teamcultuur waarin het zelfsturend leervermogen en de teamzelfstandigheid centraal staan. Het resultaat zal niet alleen betere prestaties zijn, maar ook meer betrokkenheid en tevredenheid van teamleden. Een organisatie die investeert in team coaching zal uiteindelijk de vruchten plukken van een goed functionerend team dat in staat is om zichzelf te ontwikkelen en te groeien.

Team coaching kan op verschillende manieren worden toegepast binnen een organisatie, afhankelijk van de behoeften en doelstellingen van het team en de organisatie. Hier zijn enkele manieren waarop team coaching kan worden ingezet:

  1. Verbeteren van communicatie: Team coaching kan worden ingezet om de communicatie binnen het team te verbeteren. Een coach kan het team helpen om effectiever te communiceren, bijvoorbeeld door middel van feedback oefeningen of het gebruik van duidelijke communicatiemiddelen.
  2. Ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden: Een coach kan individuele teamleden helpen om hun leiderschapsvaardigheden verder te ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van persoonlijke coaching of het organiseren van leiderschapstrainingen.
  3. Stimuleren van zelfsturend leervermogen: Een coach kan het team begeleiden bij het ontwikkelen van zelfsturend leervermogen. Dit houdt in dat het team wordt gestimuleerd om zichzelf te ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aan te leren, bijvoorbeeld door middel van reflectie en feedback.
  4. Bevorderen van teamzelfstandigheid: Team coaching kan ook worden ingezet om de teamzelfstandigheid te bevorderen. Een coach kan het team helpen om zelfstandiger te werken en betere beslissingen te nemen, bijvoorbeeld door het stellen van duidelijke doelen en het begeleiden van het team bij het nemen van beslissingen.
  5. Oplossen van conflicten: Een coach kan worden ingezet om conflicten binnen het team op te lossen. Door middel van mediation en conflictresolutie kan de coach het team helpen om beter met elkaar samen te werken en te voorkomen dat conflicten escaleren.
  6. Verbeteren van prestaties: Team coaching kan tot slot worden ingezet om de prestaties van het team te verbeteren. Een coach kan het team begeleiden bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het stellen van ambitieuze doelen, zodat het team betere resultaten kan behalen.

Gebruik de volle potentie van je workforce: een inkijkje in verschillende vormen van coaching voor zakelijke ontwikkeling

In onze ‘vuca’-wereld met de snelle ontwikkelingen en scherpe concurrentie zijn organisaties voortdurend op zoek naar manieren om hun prestaties te verbeteren en duurzaam succes te halen. Onderdeel hiervan is de groeiende erkenning van het belang van coaching in verschillende aspecten van het bedrijfsleven. Van leiderschapsontwikkeling en het vergroten van de effectiviteit van managers tot tot het versterken van teamdynamiek. Coaching op verschillende niveaus van de werkvloer is naar voren gekomen als een krachtig hulpmiddel om groei te stimuleren, innovatie te bevorderen en een positieve bedrijfscultuur van continue verbetering te creëren. Hieronder ga ik nader in op coaching voor leiderschapsontwikkeling, teamcoaching en executive coaching en de resultaten die ze kunnen opleveren.

1. Leiderschapsontwikkeling-coaching: vormgeven aan de leiders van morgen

Coaching op het gebied van leiderschapsontwikkeling is een gerichte aanpak gericht op het aanscherpen van de vaardigheden, het gedrag en de mentaliteit van personen in leidinggevende posities. Het is ontworpen om van goede leiders uitzonderlijke leiders te maken, en hen uit te rusten met de tools die ze nodig hebben om alle uitdagingen van een steeds sneller veranderende zakelijke omgeving het hoofd te bieden. Coaching voor leiderschapsontwikkeling richt zich op zelfbewustzijn, emotionele intelligentie, communicatieve vaardigheden en strategisch denken. Door één-op-één interacties met een ervaren coach krijgen leiders inzicht in hun sterke punten en zien ze op welke terreinen ze nog kunnen en moeten groeien.

Resulaten van coaching op het gebied van leiderschapsontwikkeling zijn onder andere:

  • De manager wordt bedrevener in het nemen van beslissingen, het oplossen van problemen en het inspireren van het team.
  • Het wordt makkelijker voor de manager om zichzelf te zijn. En vanuit die authenticiteit is het makkelijker om een positieve organisatiecultuur te creëren die samenwerking en innovatie bevordert.
  • Beter leiderschap leidt tot meer betrokkenheid en motivatie bij teamleden, meer veiligheid en meer binding met het gezamenlijk doel van het team en de organisatie.
  • Uiteindelijk helpt leiderschapscoaching met managers met visie, empatische vermogens en de durf om te veranderen de hele organisatie vooruit.

2. Teamcoaching: synergie en samenwerking
Teams zijn de bouwstenen van een organisatie en de manier waarop zij functioneren heeft rechtstreeks invloed op de algehele prestaties. Teamcoaching richt zich op:
– het optimaliseren van de teamdynamiek,
– het verbeteren van de communicatie
– en het bevorderen van een gevoel van gezamenlijk doel.

Het gaat om een gezamenlijke inspanning tussen de coach en het team. Welke doelen moeten verduidelijkt worden welke (onderliggende of manifeste) conflicten moeten opgelost worden, hoe worden de talenten van elk teamlid optimaal benut?

Verwar teamcoaching overigens niet met team-building activiteiten; het duikt diep in de dynamiek van het team, het identificeert én adresseert (potentiële) knelpunten en het team bedenkt strategieën om die knelpunten te overwinnen.

Teamcoaching kent opmerkelijke resultaten:

  • Teams ervaren verbeterde communicatie en meer vertrouwen en synergie.
  • Meer duidelijkheid en begrip over de rollen en verantwoordelijkheden van alle teamleden leidt tot meer verantwoordelijkheid en een gevoel van eigenaarschap.
  • Als gevolg hiervan stijgen de productiviteit en efficiëntie en wordt het team flexibeler in het aangaan van uitdagingen.

Team coaching is een katalysator voor innovatie, want diverse perspectieven worden gebruikt om creatieve oplossingen te ontwikkelen. Team coaching stelt organisaties in staat om gezamenlijk hun doelen te bereiken, gebruikmakend van de gecombineerde kracht vande teamleden.

3. Executive Coaching: Navigeren door complexiteit aan de top
Op management niveau staat er meer op het spel en zijn de uitdagingen complexer. Executive coaching is op maat gemaakt voor senior managers en helpt hen bij het navigeren over de woelige zee van verantwoordelijkheden en strategische beslissingen. Hogere managers ziiten in meer geisoleerde posities, onpartijdige feedback en begeleiding zijn dan extra waardevol voor effectieve besluitvorming. Executive coaching biedt leiders een veilige en vertrouwelijke plek om na te denken over hun leiderschapsstijl, om hun strategisch denken aan te scherpen en om hun interpersoonlijke vaardigheden te verbeteren.

De resultaten van executive coaching zijn met recht transformationeel te noemen. De leiders ontwikkelen meer zelfbewustzijn, waardoor ze met (meer) authenticiteit en integriteit kunnen leiden. Ze worden bedrevener in het omgaan met ambiguïteit en onzekerheid en ze nemen strategische beslissingen die de groei van de organisatie stimuleren. Executive coaching bevordert ook veerkracht, waardoor leiders soepeler om kunnen gaan met de uitdagingen en tegenslagen die ze tegenkomen. Met hun persoonlijke groei stimuleren ze ook een positieve organisatiecultuur die gedijt bij presteren en leren.

Tot slot:
In de dynamische zakenwereld dient coaching als een kompas dat leidinggevenden, teams en managers begeleidt naar topprestaties en succes. Elke vorm van coaching – leiderschapsontwikkeling, teamcoaching en executive coaching – richt zich op specifieke dimensies van zakelijke groei en levert onderscheidende resultaten op.

Coaching op het gebied van leiderschapsontwikkeling vormt aspirant-leiders tot pioniers en stelt hen in staat de toekomst van hun organisatie vorm te geven. Teamcoaching zorgt voor synergie en samenwerking en transformeert groepen individuen in goed presterende, samenhangende teams. Executive coaching voorziet senior managers van de tools om door complexiteit te navigeren en strategisch denken en veerkracht te bevorderen.

Gezamenlijk dragen deze vormen van coaching bij aan een bloeiende organisatie-systemen. Ze helpen bij de ontwikkeling van leiders die niet alleen bekwaam zijn, maar ook empathisch, visionair en veerkrachtig. Ze koesteren teams die niet alleen productief zijn, maar ook creatief, innovatief en die in een veilige omgeving optimaal samenwerken. Ze stellen leidinggevenden in staat om leiding te geven met duidelijkheid, doelgerichtheid en met continue verbetering in het vizier.

Kortom: Door te investeren in diverse vormen van coaching ontsluiten organisaties het volledige potentieel van hun mensen gebruiken. Die een positieve organisatiecultuur creeren met de uitstekende prestaties die daarbij horen.

Toen een zakenrelatie bestaande afspraken eenzijdig opzegde, leidde dat tot een directe conflictsituatie en ook tot logistieke problemen. Petra heeft beide partijen eerst apart gesproken. Op basis daarvan en door dieper te graven, ontstonden creatieve oplossingen. Vervolgens organiseerde Petra een overleg met beide partijen. In deze sessie is gezamenlijk een oplossing gekozen en is de angel uit het persoonlijke conflict gehaald.

Eigenaar verkoop-adviesbureau

Professioneel afstandelijk en tegelijkertijd intens betrokken. Zo heb ik de coaching door Petra ervaren. Bij de uitbraak van het coronavirus werd ik overvallen door hevige angst. In een drietal telefonische sessies kreeg Petra mij weer op de been, al benadrukt zij dat ik dit zelf heb gedaan. Ze begeleidde mij letterlijk naar buiten met (telefonische) wandelsessies. Ik kan nu weer vrij ademen, soms zelfs vrolijk en onbezorgd. Dank je wel Petra!

S. van Beveren, eigenaar marketingbureau

De coaching die ik van Petra heb mogen ontvangen is voor mij een startpunt geweest van een oneindige reis door een prachtig wereld, genaamd IK.  Ik ben me bewust geworden dat mijn eigen mindset en hoe ik mij voel over mijzelf, bepalend is voor mijn gedrag en hoe ik mijn medereizigers ervaar. Voor mij persoonlijk heeft dit geresulteerd in een natuurlijker balans als mens, niet alleen als professional of als leider. Dit cadeau gun ik eenieder die er ook aan toe is en het aandurft om samen met Petra in de spiegel te kijken. 

Financieel manager Private Equity firm

Waar ik ook mee kan helpen: